Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići se koriste za analizu i unapređenje korisničkog iskustva i pomažu nam da se ova web lokacija poboljša. Politika o kolačićima.

Internet plaćanje - osnovne informacije

Iako je internet trgovina zastupljena širom sveta bezmalo dve decenije, u Srbiji e-tržiste još uvek nije ostvarilo svoj puni potencijal. Ipak, i pored toga što se može reći da u tom smislu “kaskamo” za ostatkom sveta, ekspanzija različitih oblika internet trgovine je u poslednjih nekoliko godina očigledna.

Kada se malo udubimo u funkcionisanje ovog vida biznisa, postaje jasno da većina nas nije u potpunosti upućena u načine na koje možemo platitii proizvode koje poručujemo online. Mnogi nisu sigurni da li je uopšte potrebno da se uključe u ovakav vid trgovine. Uzimajući u obzir težnje modernog sveta, izvesno je da ćete se u nekom trenutku naći u situaciji da digitalnim putem dođete do proizvoda koji vam je potreban. Da biste vršili ovaj vid transakcije, biće vam potrebne internet kartice. Dakle, kako internet plaćanje funkcionise?

Internet kartice, vrste računa i plaćanje preko interneta

Za plaćanje online je potrebno da imate kreditnu ili debitnu karticu. Najčešća i jedna od najzastupljenijih kartica jeste Visa, ali većina sajtova prihvata i Mastercard, Discover i American Express.

Kao sto veliki broj vas zna, postoje dva tipa bankovnih računa - devizni i račun u domaćoj valuti. Kako ne biste nailazili na komplikacije prilikom plaćanja, preporučljivo je da imate devizni račun (evro za kupovinu u Evropi, ili dolarski za SAD i Australiju). Internet karticu možete vezati za obe vrste računa (dinarski ili devizni) i preporučljivo je da to bude račun u valuti u kojoj nameravate da vršite plaćanje. Na primer, ako poručujete robu iz SAD, poželjno je da vaša internet kartica bude povezana sa dolarskim računom.

Ipak, moguće je da isplatu izvršite u valuti različitoj od one za koju ste otvorili račun, ali očekujte da će banka u takvu vrstu transakcije uključiti i deviznu proviziju. Recimo, imate dolare, ali je potrebno da deo računa platite u evrima. Vaša banka će dolare prebaciti u evre prema kursu za dan kada se transakcija vrši.

Da biste uspešno izvršili transakciju, potrebno je da obratite pažnju na broj kartice, datum kada ona ističe i poslednja tri broja kartice, koji obično stoje na poleđini kartice.

Neki sajtovi će od vas tražiti i druge detalje, poput adrese ili datuma rođenja. Napominjemo da ovakvim sajtovima treba pristupiti sa dozom opreza i da pored polja koje je neophodno popuniti obično stoji zvezdica (*). Ukoliko to nije slučaj, niste u obavezi da ostavite ove podatke.

Benefiti internet plaćanja

Kada uzmete u obzir na koje načine možete obavljati kupovinu, ispostavlja se da je opcija koja najvisze štedi vreme plaćanje putem interneta. Ta ušteda vremena je očigledan plus za e-trgovinu, baš kao i činjenica da za ovaj vid kupovine ne postoji vremensko ograničenje - isplatu možete izvršiti u bilo koje doba dana.

Na kraju, očigledan benefit jeste ostvarivanje kontakta između stranaka koje su fizički udaljene. Na ovaj način kupci imaju pristup i većem broju proizvoda, pa čak i nekima koji nisu dostupni u fizičkoj prodavnici.

Zaključak

Kao što možete zaključiti, internet plaćanje je vrlo jednostavan proces. Potrebno je da imate karticu za plaćanje i otvoren račun sa kojim je kartica povezana. Za transakciju su vam najčesće potrebni podaci koje možete pročitati na samoj kartici, ali se može desiti da sajt od vas očekuje i dodatne informacije, poput datuma rođenja ili adrese. Zbog toga je neophodno da se informišete o samom sajtu pre nego što odlučite da poručitte neki od njihovih proizvoda.

Takođe, preko korisničkog servisa banke ili online bankinga možete proveriti sve vaše internet transakcije. I, iako banke imaju različite bezbedonosne mere, nije loša ideja da na računu za online plaćanje čuvate minimalan iznos.

Sa svim rečenim, treba još jednom napomenuti i da je ovaj vid kupovine svojevrsna ušteda vremena, kao i da vam dozvoljava da dođete do proizvoda koji vam inače možda i ne bi bili dostupni. U tom smislu, internet je plodno trgovačko tle i otvara brojne mogućnosti, kako za kupce tako i za trgovce.

newsleter icon envelope