Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići se koriste za analizu i unapređenje korisničkog iskustva i pomažu nam da se ova web lokacija poboljša. Politika o kolačićima.

Zakonske regulative za online B2B prodavnice

Ekspanzija Interneta dovela je do toga da trgovina nađe svoje mesto na mreži i na taj način učini određene proizvode još pristupačnijim. Ipak, mnogi potrošači, kao i trgovci, nisu upoznati sa regulativama koje prate ovaj vid prodaje.

Ako se upuštate u e-trgovinu, morate razumeti da su pravila ista i u fizičkoj i u internet prodavnici. U osnovi, zadatak e-prodavnice je da svojim kupcima pruži iste mogućnosti i ista prava koja će dobiti i kada kupovinu vrše u realnoj prodavnici.

Takođe, pored standardnih, zakon od internet prodavnica očekuje i neke dodatne obaveze. Kao prvo, potrebno je da kupci dobiju sve važne podatke kako o prodavnici i proizvodima tako i o svojim pravima. To, pre svega, znači da će uslovi poslovanja biti transparentni. Na primer, kupac treba da ima jasan uvid u to kako može izvršiti kupovinu, da li propisana cena uključuje trošak dostave i PDV, da li može zameniti ili vratiti proizvod, itd. Ovaj segment poslovanja treba da bude detaljno uređen kako bi se izbegle neprijatnosti ili ozbiljnije povrede prava potrošača.

Važnije stavke iz Zakona o zaštiti potrošača

Da biste razumeli sta se konkretno očekuje od e-prodavnice, s jedne strane, i kupaca sa druge, navešćemo nekoliko važnih detalja iz Zakona o zaštiti potrošača.

  • 1. Prodavac je dužan da obavesti kupca o poslovnoj adresi, imenu, broju telefona i matičnom broju prodavnice pre nego sto zaključe ugovor o prodaji.
  • 2. Ukoliko kupac da ponudu za zaključenje ugovora, on nema obavezu da istu održi.
  • 3. Prodavac ima dužnost da istakne cene svojih proizvoda.
  • 4. Obavezno je izdavanje računa uz svaku kupovinu.
  • 5. Kupac nije dužan da plati dodatne troškove, poput transporta i dostave kupljenog proizvoda, ukoliko se nije dogovorio sa prodavcem da ih plati.

Posebno treba obratiti pažnju na to da zakon očekuje od trgovca apsolutno transparentnu ponudu i da se svaka vrsta obmane strogo kažnjava. Zbog prirode e-prodavnica, otvara se prostor za nepoštovanje prava potrošača, pa je važno da imate uvid i u Zakon o elektronskoj trgovini.

Elektronska trgovina

Ukoliko ste upućeni u način funkcionisanja e-trgovine, verovatno znate da je Ministarstvo trgovine u februaru prošle godine usvojilo novi nacrt Zakona o trgovini. U okviru ovog zakona data je jasna definicija elektronske platforme i elektronske prodavnice.

Jednostavno rečeno, elektronska prodavnica je jedan vid B2C poslovanja - potrošač posluje direktno sa trgovcem, koji mu dostavlja svoj proizvod iz magacina. Elektronska platforma je, s druge strane, posrednik između trgovca i kupca. Konkretno, ove dve stranke su u ugovornom odnosu, ali se naručivanje, naplata i isporuka vrše putem e-platforme. Dakle, u pitanju je oblik B2B poslovanja.

Za oba vida trgovine važi isto što i za fizičke prodavnice - transparentnost svih podataka. Ipak, nacrt zakona propisuje da je obaveza e-trgovine da istakne ne samo cene proizvoda u određenom obliku, već i one cene koje bi isti imao i kada bi ga prodavali u drugim mernim jedinicama (kilogram, metar, litar…). Na ovaj način, potrošači mogu da uporede cenu za različite veličine robe i samim tim dobiju jasniji uvid u proizvod koji kupuju.

Važno je napomenuti da, ako trgovac pokuša da sakrije neophodna obaveštenja od potrošača, predviđene kazne su u rasponu od 300.000 do 2.000.000 dinara.

Zaključak i dodatne informacije

Dakle, da bi vaš e-commerce funkcionisao u skladu sa zakonom, morate poštovati sledeće:

  • 1. Jasno istaknute informacije o prodavnici.
  • 2. Transparentne cene.
  • 3. Opcije za komercijalne poruke - ponude koje vršite elektronskim putem.
  • 4. Opcije za zaključenje ugovora u elektronskoj formi.
  • 5. Ostale zakonom propisane odgovornosti.

Nepoštovanje regulativa, kao što možete zaključiti, ima za rezultat ozbiljne sudske kazne i može vrlo nepovoljno uticati na vaš biznis. S druge strane, ukoliko poštujete ono što se od vas očekuje, izgradićete reputaciju uspešnog e-biznisa i steći stalne kupce.

newsleter icon envelope